Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Ingyenes szállítás 25.000 Ft feletti vásárlás esetén!

Tuti tippek!

10 TIPP A TÉLI PONTYOK KIFOGÁSÁRA!


Ezzel a 10 téli tippel Ernesto Kammingától nem lehet többé gond!
Sok pontyhorgásznak van téli szünete, mert a halak nem akarnak harapni. Végül is a víz hőmérséklete határozza meg a testhőmérsékletet és következésképpen a hidegvérű barátunk, a ponty aktivitását. Bár néhány ponty egyfajta kómás állapotban van a víz alján, mindig vannak aktív halak. Ezeket az aktív halakat könnyű megfogni. Megfelelő előkészületekkel télen is nagyon sikeresen horgászhat pontyra!


1) Keressen és talál téli pontyot!


A jó felkészülés a munka fele! Ez a téli ponty horgászatnál hatványozottan igaz. Végül is a halak sokkal lassabbak és sokkal tovább tartózkodnak egy helyen. Lehetőleg próbáljon meg minél több információt be gyűjteni a választott helyről. Szánjon időt bőven a helyek megkeresésére, és megfigyelésére. Minél többet tud meg annál nagyobb az esélye. Fontos, hogy ne egy helyre koncentráljon, hanem több helyre. Így hamarosan megtalálhatja azokat a helyeket, ahol a halak szívesen tartózkodnak.Télen is sikeresen horgászhat pontyra! Ezzel a 10 téli tippel mindenképpen sikerrel járhat!


2) A pihenés fontos a pontyok számára télen!


Keressen csendes helyeket. Olyanokat, ahol kevesen horgásznak és nem zavarják őket. A pontyok inkább ezeket részesítik előnyben. Keresse meg az aljzat töréseit. Ferde élek és csatornák, ahol az időjárási hatások alig okoznak változást. Télen a halak csak minimálisan keresik az ételt. Ezért jobb, ha a csalikínálatunkat a lehető legközelebb juttatjuk hozzájuk. A pontyok télen gyakran keresik a mélyebb csatornákat.


3) Sekély víz is hozhat téli pontyot!


Minden víz különböző. Egyes vizekben a halak főleg a mélyebb csatornákat keresik, míg más vizekben főleg a sekélyen fekvő elhalt vízinövények között fekszenek. Ezért soha ne felejtsük el a sekélyeseket, ahol a nyári hónapokban sok a gyom. Ezek a foltok nagyon eredményesek lehetnek télen is. Nem szabad megfeledkeznie a sekély helyekről, különösen akkor, ha nyáron sok növény nő.


4) A napfény elengedhetetlen a halak aktiválásához


A nap jelentősen befolyásolhatja a pontyok viselkedését. És bár ezek az órák gyakran nagyon rövidek, a legtöbb kapás ilyenkor érkezik. Ezért soha ne felejtse el azokat a részeket, amelyek a legtöbb napfényt kapják. Azok az emberek, akik télen sokat horgásznak, ezt megerősíthetik. A napsütéses órákban sikeres lehet. A víz azon részét, amit először ér a napfény érdemes kipróbálni! A napfény nagyban meghatározza a ponty viselkedését télen. Másod sorban nekünk is jól esik egy kis napfény télidőben! Használjuk ki minden percét!!


5) Fontos az etetés gyakorisága télen is!


Na persze ezt nem úgy kell elképzelni, mint például Augusztusban. A legideálisabb az, amikor hetente legalább 3-4 alkalommal fel tud ajánlani egy kevés könnyen emészthető táplálékot a pontyok számára. Így tarthatja fenn a ponty emésztőrendszerét. Attól a pillanattól kezdve, hogy abbahagyja az etetést, az emésztőrendszer gyakorlatilag leáll. Ezért késő ősszel kezdem, és igyekszem ezt minél tovább tartani. Ha szorgalmasak vagyunk, és kicsit szerencsések akár egész télen fentarthatunk pár helyet. A legideálisabb téli bojlink az SE4. Ennek a bojliknak nagyon jó bel tartalma van még rendkívül alacsony hőmérsékleten is jól dolgozik és könnyen emészthető. Természetesen tökéletesen kombinálhatja őket az SE4 pelleteinkkel is, ezek ugyanabból az alapból készülnek, mint az SE4 bojlik.A rendszeres etetés télen is fontos! Heti négyszer egy kis maréknyi elegendő az emésztés megőrzéséhez. 


6) A puha és különösen a kis bojlik az Ön előnyére szolgálnak!


Az etetés előtt előzetesen áztassa be vagy forrázza le a csalit, és vágja negyedekre a bojlikat. Táplálja a kompakt és különösen puha csalikkal a pontyokat. Minél kevesebb erőfeszítést kell tenniük az étel feldolgozására, annál gyorsabban fogják megenni. Ha nehéz, kemény kezünkkel összenyomhatatlan egy bojli, akkor valószínű, hogy a ponty nem veszi a fáradságot, hogy többet megegyen.A puha és kicsi csali télen plusz. Válasszon 12 vagy 15 mm bojlit a szokásos 20 mm átmérő helyett. Ez kétségtelenül az egyik legjobb téli tipp!


 7) A kevesebb sokszor több!


Magán a horgásznapon a lehető legkevesebbet etessen. Többször láttam, hogy 20 darab bojli elég sokáig marad a helyszínen. Ha van rá lehetőség pár napig kevés csalogató anyaggal tartsa életben a kiszemelt helyeket, de a horgásznapon jelentősen csökkentse a mennyiséget. 3 fél bojli és egy marék pellet gyakran több, mint elég.Az aktivátor folyadékok erős ingerlést biztosítanak, de nem vezetnek jóllakottsághoz! 


8) Helyes egyensúly horgászat és az etetés között!


A legjobb az, ha elegendő pihenőt biztosítunk az etetés és a tényleges horgászat között  . Ezért szeretek több helyet karbantartani, így könnyen tudom őket változtatni, variálni. Viszont arra is ügyelnünk kell, hogy az elő etetés során ne halmozzunk fel sok táplálékot. Jó ha tisztában vagyunk a csali oldódási idejével.


9) Borotva éles horgok!


A horgoknak télen is borotvaélesnek kell lennie!  Végül is a halak nagyon lassan úsznak evés közben. A borotvaéles, rendkívül sima kivitelű horog téli körülmények között is maximálisan behatol. Szeretek a Claw horoggal horgászni.  Ez a típusú horog a kissé ívelt pont miatt jobban lóg a szájban, mint az egyenes hegyű horog. Különösen akkor, ha a ponty alig úszik, ez nagy előny!  Szívesen használok hosszú szárú horgot is rövid, kb. 10 cm hosszú szerelékeken. Az éles horgok plusz! A CW horgok kézzel köszörültek, ezért élesebbek, mint a többi pontyhorog.


10) Gyors akadás a téli horgászathoz!


Mint mondják, a ponty télen nem igazán aktív. Kicsit elkábítja őket a hideg, és nem táplálkoznak olyan lelkesen, mint a melegebb hónapokban. A kiegyensúlyozott horogcsalik vagy a pop-up csalikra gyorsabban harapnak. Ez a típusú horogcsali használható rövidebb előkékkel is. Így a kevésbé aktív halak is megfoghatók.Télen szeretek rövid és gyors előkékkel horgászni.

Az oldal tetejére